Kvalitetskaffe kræver ikke koffein – blot en god bønne

Vi hører det tit – os der drikker koffeinfri kaffe. Når ordet ”koffeinfri” lister sig ind i kaffesamtalen, bliver der tit rynket på næse og sendt en spydig kommentar af sted. Og vi ved det godt – os koffeinfri kaffedrikkere; koffeinfri kaffe har generelt et dårligt ry. Beskrivelserne og fordommene er mange: Det smager som jordslået pap, kaffen har ingen dybere aroma, det er noget, som hellige sundhedsfreaks drikker osv. Og jo, der findes dårlig koffeinfri kaffe, men der findes sandelig også elendig kaffe med koffein. Men hvorfor har koffeinfri kaffe et så dårligere image end kaffe med koffein?

Indrømmet – der er en god grund til det dårlige ry – og det bunder alt sammen i den manglende kvalitet, som producenterne i sin tid præsenterede kunderne for. Forarbejdningsprocesserne har ikke ændret sig det store i årtier, men hvis man som udgangspunkt står med en pose kaffebønner af ringe kvalitet, kan man ikke på magisk vis trylle dem om til en god kop kaffe – koffeinfri eller ej.

Kaffebønner er ikke bare kaffebønner
Der findes flere sorter kaffetræer i verden, men der er navnlig to, som har en særlig betydning for den nuværende kaffeproduktion. Det er Coffea Arabica, som i daglig tale omtales som Arabica og Coffea Canephora – bedre kendt som Robusta.

Kaffeplantage

Begge planter bliver dyrket i tropiske områder, men Arabica kan kun gro i over 900 meters højde, da den er let modtagelig for sygdomme. Robusta er mere hårdfør og kan dyrkes i lavere højder.

Arabica indeholder halvt så meget koffein som Robusta og er meget kompleks i smagspaletten med en rund aroma og en god balance mellem syrlighed og bitterhed. Robusta har en jordagtig og metallisk aroma og er desuden en mere bitter kaffebønne. Robusta indeholder færre olier end Arabica, hvilket giver mindre aroma og færre smagsnuancer. Blandt mange kaffeentusiaster bliver Robusta anset for at være et fyldprodukt, som man tilsætter Arabica for at gøre kaffen billigere.

Koffeinfri kaffe vinder terræn
Koffeinfri kaffe er dyrere at producere end kaffe med koffein, da det kræver ekstra arbejdsprocesser at trække koffeinen ud. Derfor har det igennem årene været de billige kaffebønner og blandinger, som kaffeproducenterne har brugt til at fremstille koffeinfri kaffe. Det var først i 1980’erne, hvor der kom et øget fokus på sundhed og ernæring, at koffeinfri kaffe for alvor kom i søgelyset. Koffeinfri kaffe er ikke sundere end traditionel kaffe, men den store interesse for sundhed og velvære omfattede også den gode søvn. Når det gælder søvnforstyrrelser, er koffein ofte den store skurk, da den for mange ødelægger søvnen, og derfor kom koffeinfri kaffe i fokus.

Efterspørgslen på koffeinfri kaffe steg, og producenterne kunne nu se en økonomisk fidus i at bruge kvalitetsbønner i produktionen. Omkring 1987 udgjorde koffeinfri kaffe 25% af det amerikanske marked. Siden 1980’erne er kvaliteten på koffeinfri kaffe steget markant, da kravene fra kunderne er vokset proportionelt. Der bliver i dag produceret koffeinfri kaffe af de samme kvalitetsbønner, som der bliver produceret koffeinholdig kaffe – og derfor kan den koffeinfri kaffe med god grund børste det dårlige ry af sig. Koffeinfri eller ej – køb altid kaffebønner af høj kvalitet, hvis du vil have en god kop kaffe.