Sådan fjernes koffeinen fra kaffebønnen

Der findes diverse metoder til at fjerne koffeinen fra de rå, grønne kaffebønner. Hos koffeinfri.dk sælger vi koffeinfri kaffe, der er fremstillet ved både vandmetoden og kuldioxidmetoden. Nedenfor finder du en nærmere beskrivelse af, hvordan din kaffe er produceret.

Vandmetoden – også kaldet Swiss Water Process – er en proces, hvor der ikke bruges opløsningsmidler til at udtrække koffeinen fra de friske, grønne bønner. Der bruges udelukkende vand. For at udtrække koffeinen bruges der GCE (Green Coffee Extract).

Den fremstilles ved, at rå, grønne bønner iblødsættes i varmt vand, hvorefter vandet filtreres igennem et kulfilter for at fjerne koffeinen. De koffeinrige bønner tilsættes denne GCE-opløsning, som cirkulerer igennem de grønne bønner. Væsken føres igennem et kulfilter, som fjerner koffeinen, og den cirkulerer derefter tilbage til de grønne bønner. GCE-opløsningen har derved et lavere indhold af koffein end de rå, grønne bønner, hvilket gør, at koffeinen vil sive ud af bønnerne og ud i GCE, hvor den opfanges af kulfilteret. Denne proces fortsætter, indtil koffeinen er trukket ud af bønnerne, og det tager ca. 10 timer. Tilbage er de grønne, koffeinfri bønner, som er klar til tørring og ristning.

Ved kuldioxidmetoden bliver de rå, grønne bønner dampet og hældt i en højtryksbeholder. En blanding af vand og kuldioxid sendes gennem karret ved 300 atm og 65˚C. Ved denne temperatur og tryk når kuldioxiden et kritisk punkt, hvor den befinder sig midtvejs mellem at være en gas og en væske. Koffeinen bliver udtrukket i denne blanding af kuldioxid og vand, hvorefter bønnerne er klar til tørring og ristning. Koffeinen skylles fra kuldioxiden med ekstra vand, og kuldioxiden føres tilbage til trykbeholderen og genbruges.

Hver kaffedrikker har sine egne præferencer omkring smag, tilberedning, proces og så videre. Derfor har vi valgt at have begge produktionsmetoder på vores site, og vi håber, at du finder den kaffe, der passer præcis til dine præferencer.